A- A A+

Vragen

Hieronder komen veel gestelde vragen aan bod:

• Wanneer ik een uitvaartverzekering heb, bijvoorbeeld van Monuta, Dela of Yarden, kan ik mijn uitvaart dan door Grummel uitvaartzorg laten uitvoeren?

Ja dat is zeker mogelijk. Een natura- of kapitaalverzekering bij een maatschappij verplicht je niet om de uitvaart door hen te laten verzorgen (ook al doen ze je graag anders geloven). Aan de hand van het polisblad kan ik nagaan hoeveel geld er uitgekeerd kan worden. Dit hangt af van de soort verzekering, de looptijd en de geldigheid.

• Mag ik de laatste verzorging van mijn overleden geliefde zelf doen?

Ja, dat mag. Wel is het belangrijk dat de (huis)arts langs is geweest om de dood vast te stellen en de papieren voor het GBA (gA en B-verklaring) heeft ingevuld en achtergelaten. Als uitvaartondernemer kan ik jullie begeleiden bij de laatste verzorging, het aankleden en opbaren. Uiteraard kan ik dit ook volledig uit handen nemen, afhankelijk van de wens.

• Vanaf januari 2010 is het in Nederland toegestaan een lichaam te ‘balsemen’. Wat is het en wat zijn de voor- en nadelen?

Bij thanatopraxie (soort balsemen) wordt er via het intacte bloedvatenstelsel een conserverende vloeistof in het lichaam ingebracht. Door de vloeistof worden aanwezige bacteriën gedood. Het voordeel is dat een overledene kan worden opgebaard zonder koeling. Tevens gaat het verkleuringen tegen, waardoor iemand er natuurlijker uit ziet.

• Waarom moet iemand gekoeld worden en hoe snel moet dat?

Wenselijk is om iemand gelijk na het overlijden te koelen (of thanatopraxie toe te passen). Zodra de bloedcirculatie stopt, starten lichaamseigen bacteriën met de ontbinding van het lichaam. Wanneer iemand gekoeld of ‘gebalsemd’ wordt, vertraagt dit het proces. Daarmee wordt de kans vergroot dat de overledene gedurende de hele week opgebaard kan blijven. Dat is tevens de reden waarom een uitvaartondernemer dag en nacht bereikbaar is.

• Hoe wordt een overledene gekoeld?

Er zijn een paar mogelijkheden. In een rouwcentrum ligt de overledene in een kist en wordt na het bezoekuur in een grote koeling geplaatst. Bij opbaren thuis ligt de overledene op een bedkoeling of in een kist met kistkoeling. Dat is een grote metalen plaat die verbonden is aan een koelsysteem. Deze plaat is tijdens het opbaren niet zichtbaar, wel hoorbaar.

• Stel dat mijn geliefde in het ziekenhuis overlijdt, wie moet ik dan bellen?

Ook in dat geval kun je contact met mij opnemen. Het ziekenhuis zal doorgaans je geliefde wassen en aankleden, als je dit zelf wilt doen, vertel dit dan aan het verplegend personeel en aan mij. Tussen 08.00 en 17.00 uur kan ik hem of haar ophalen en naar huis of het rouwcentrum overbrengen.

• Grummel uitvaartzorg heeft geen eigen rouwcentrum, stel dat ik mijn geliefde toch in een rouwcentrum wil opbaren, kan dat dan?

In en rondom Emmen zijn er verschillende rouwcentra’s die de mogelijkheid bieden tot gast-opbaring. Dit houdt in dat je geliefde daar opgebaard kan worden en daar rouwbezoek kan worden ontvangen.

• Hoe snel moet iemand na overlijden begraven of gecremeerd worden?

Vanaf 1 januari 2010 is de maximale termijn waarbinnen een uitvaart moet plaatsvinden verruimd van vijf dagen naar zes werkdagen. Gerekend vanaf de dag na overlijden.

• Moet een overledene altijd in een rouwauto vervoerd worden?

Nee, dat is geen verplichting. Zolang het lichaam volledig bedekt is mag iemand ook per bakfiets, busje of boot vervoerd worden. Al naar gelang de wens.

• Waarom duurt het een maand voordat je de as kunt ophalen?

Dat is wettelijk zo geregeld en het geeft de familie bedenktijd om te bepalen wat ze met de as wil doen.