Het zijn spannende en onzekere tijden voor ons allemaal.

Natuurlijk vraagt u zich af wat het betekent wanneer er een dierbare komt te overlijden in deze tijd. Grummel uitvaartzorg volgt de ontwikkelingen rondom het Coronavirus en houdt u op de hoogte van eventuele updates met betrekking tot het virus en een uitvaart. Wij volgen hierin de instructies van het RIVM en de GGD.

Een dierbare komt te overlijden en is misschien besmet met het Coronavirus. Wat moet ik doen?

Je meldt het overlijden op dezelfde manier. Je kunt 24 uur per dag bellen naar het telefoonnummer
0591-760150.

Komen jullie nog langs voor het regelen van de uitvaart?

Voorop staat dat wij de veiligheid van jou en onze medewerkers willen waarborgen en willen voorkomen dat wij een rol spelen in het verspreiden van het virus.

Maar we willen ook de persoonlijke aandacht en zorg blijven bieden die families van ons gewend zijn. In goed overleg is het nog steeds mogelijk om een persoonlijk gesprek te hebben. Dat kan altijd bij mij op kantoor, hier is voldoende ruimte om ons te houden aan de 1,5 meter afstand en wordt voor én na ieder bezoek alles goed gereinigd. In overleg kan het ook bij u thuis, dan wel met in acht neming van de adviezen, met maximaal 3 familieleden en de mogelijkheid van de 1,5 meter afstand.

Andere nabestaanden kunnen eventueel op afstand (telefonisch of beeldbellen) in contact blijven. Per dag zullen we overleggen op welke manier we contact hebben. Maar ook nu is er dagelijks contact.

Mochten er nabestaande zijn die (vermoedelijk) het Coronavirus hebben, dan zullen we ons meer beperken door bijvoorbeeld vooral telefonisch of, om het wat persoonlijker te maken en je goed bij te kunnen staan via beeldbellen.

We zullen er alles aan doen om u op een warme en persoonlijk manier bij te staan.

Verzorging, opbaring en rouwbezoek.

De laatste verzorging wordt met dezelfde zorg en aandacht uitgevoerd als altijd. Toch zijn er ook hier extra maatregelen nodig om u en onze medewerkers te beschermen. Wanneer er geen sprake is van een corona besmetting dan is het mogelijk om als familie te helpen bij de laatste verzorging. Wanneer er wel sprake is van een corona besmetting dan is het helaas niet mogelijk om als familie aanwezig te zijn bij de laatste verzorging.

Er zijn verder geen bezwaren voor wat betreft het opbaren. Het is nog steeds mogelijk om het lichaam te balsemen (thanatopraxie) waardoor het heel goed mogelijk is om een thuisopbaring te realiseren.

Ook door middel van een bedkoelsysteem kun je thuis opbaren. Opbaren in een uitvaartcentrum kan ook, zowel bij een reguliere opbaring dan wel een 24-uurs kamer. Hierbij geldt wel dat ieder uitvaartcentrum zijn eigen richtlijn zal aanhouden.

Ook voor een rouwbezoek is er een maximaal aantal gasten van toepassing. Hierbij wordt per locatie gekeken naar de ruimte die beschikbaar is en of we ons kunnen houden aan de richtlijnen. We zullen per situatie kijken welke keuze het best past bij uw wensen.

Uitvaart-, afscheidsdiensten en condoleances

Dit zijn gelegenheden waar normaal grote groepen personen bij elkaar kunnen komen. Hiervoor gelden in deze tijden speciale adviezen:
Voor uitvaart-, afscheidsdiensten en condoleances geldt dat deze doorgang kunnen vinden. Momenteel zijn dat 100 familieleden en genodigden. Maar let op: dit kan alleen wanneer de 1,5 meter afstand genomen kan worden. Het aantal toe te laten personen is dus afhankelijk van de mogelijkheden van de ruimte om hieraan te kunnen voldoen.  In de praktijk komt dat neer dat er op de meeste locaties maximaal 50 personen aanwezig kunnen zijn.  

Ook geldt de huidige, algemene gedragsregel: blijf met klachten van koorts, verkoudheid of hoesten thuis, om anderen te beschermen, hoe graag je ook aanwezig wil zijn en afscheid wil nemen. Moderne communicatiemiddelen kunnen hier een uitkomst zijn. 

Wat als een nabestaande in quarantaine zit

Nabestaanden die besmet zijn verblijven verplicht in quarantaine en kunnen een uitvaart niet bijwonen. Het RIVM maakt een uitzondering voor nabestaanden in de eerste graad, als hun gezondheidstoestand het toelaat en zij weinig klachten hebben (geen koorts en niet hoesten), kunnen zij met een chirurgisch mondneusmasker aanwezig zijn.

Toch is het advies om geen besmette personen aanwezig te laten zijn. Eventueel kan voor hen wel een apart afscheidsmoment georganiseerd worden (uiteraard met gebruik van beschermingsmiddelen).

Als laatste beslist uiteindelijk de betreffende locatie of zij nabestaanden met een corona besmetting toelaten bij een plechtigheid. 

 

Wat zijn de mogelijkheden voor een afscheidsdienst

In principe kan een afscheid gewoon zo geregeld worden zoals u misschien al voor ogen had. Er kan een mooie dienst worden gehouden waarbij muziek gedraaid wordt en waar herinneringen worden opgehaald. Hoewel er een maximaal aantal personen aanwezig mogen zijn, is het heel goed te regelen dat andere belangstellenden een afscheid live mee kunnen kijken door middel van een livestream. De meeste crematoria en uitvaartcentrums bieden dit al aan.

Wanneer je op een andere locatie afscheid wilt nemen maar wel een livestream wilt aanbieden, dan zijn daar verschillende mogelijkheden voor. Het is ook mogelijk om en video-opname te laten maken en deze op een later tijdstip te delen. Of huur een uitvaart-fotograaf in. Dankzij deze foto’s kun je in alle rust, op je eigen tijd, terugkijken naar de uitvaart met de mensen die niet aanwezig konden zijn. U kunt er ook voor kiezen om later, wanneer alle maatregelen zijn opgeheven, een samenzijn te organiseren. Samen bespreken we in alle rust welke wensen er zijn en zullen we zoeken naar een vorm waarbij u met een goed gevoel afscheid kunt nemen van uw dierbare, ook in deze tijd.

Heeft u nog vragen stuur een mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

of bel gerust 0591-760150.