Heeft u géén verzekering of lidmaatschap, dan kunt u bij iedere uitvaartondernemer terecht. Het voordeel is dat u zelf een keuze kunt maken welke ondernemer bij u past. Iedere uitvaartondernemer kan u begeleiden bij alles wat er geregeld moet worden. Wilt u uw uitvaart online regelen, liever een groot bedrijf of juist kleinschalig en persoonlijke begeleiding.

Heeft u een verzekering afgesloten bij een onafhankelijke verzekeraar, dan kunt u zelf kiezen wie voor u de uitvaart mag regelen. De verzekeraar keert dan- na het indienen van de factuur- uit aan de uitvaartondernemer of -afhankelijk van de voorwaarden- rechtstreeks aan de nabestaanden.

Heeft u een verzekering afgesloten bij een verzekeringsmaatschappij die gekoppeld is aan een uitvaartonderneming met dezelfde naam (zoals bijvoorbeeld Monuta, Yarden, Dela), dan is het verstandig om vooraf te informeren wat de voorwaarden zijn wanneer u elders de uitvaart laat verzorgen. Veel verzekeraars zullen u op dat moment ‘waarschuwen’ voor de zogenaamde ‘boetes/administratiekosten en inhoudingen’. Maar zelfs na die inhoudingen kan het vaak uit om toch te kiezen voor een kleine zelfstandige ondernemer.

Hoe dan ook: U bent met een verzekering áltijd vrij om de uitvaart door een andere ondernemer te laten verzorgen.

Heeft u een lidmaatschap bij een uitvaartvereniging, informeer dan goed hoe de vereniging omgaat met uw keuze voor een andere uitvaartondernemer. Ook hier geldt dat je vrij bent om te kiezen wie uw uitvaart gaat verzorgen.

Maar let op:
Iedere vereniging mag zelf beslissen hoe zij omgaan met de voorwaarden voor het (laten) regelen van de uitvaart. Er zijn gelukkig steeds meer verenigingen die hun leden tegemoet komen in de wens om zelf te beslissen wie er op het moeilijkste moment van hun leven de familie moet bijstaan. Bij deze verenigingen kunnen de leden kiezen voor een dienstenpakket uitgevoerd door de uitvaartondernemer waar de vereniging afspraken mee heeft. Óf de familie kan kiezen voor een vast bedrag welke wordt uitgekeerd -na het insturen van de nota- aan de uitvaartondernemer van uw keuze. Dit bedrag wordt dan dus in mindering gebracht op de factuur van de door u gekozen ondernemer.

Helaas zijn er ook verenigingen die, wanneer u kiest voor een andere ondernemer, vinden dat ze het besluit mogen nemen om niets uit te keren. Wanneer leden akkoord zijn gegaan met die voorwaarden, hebben ze helaas inderdaad dat ‘recht’.

Zorg dus dat u vooraf goed weet hoe uw verzekeraar of vereniging hier mee omgaat.

Komt u er niet uit, kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen. Samen zoeken we dan uit hoe uw polis is opgebouwd en wat de voorwaarden zijn.